Désiré - Teamleider donorcentrum Mechelen

Désiré is teamleider van donorcentrum Mechelen. “Ik werkte 13 jaar bij een huisarts, in een grote praktijk. Daarvoor en daarna was ik verpleegkundige in rusthuizen. Dat was heel ander werk dan hier in het donorcentrum. Het grootste en leukste verschil is dat je hier elke dag met gezonde mensen werkt, die vrijwillig en met volle goesting naar het donorcentrum komen om bloed, plasma of bloedplaatjes te geven. Da’s iets anders dan zieke mensen, natuurlijk. Ik zorgde ook graag voor hen, maar met opgewekte, gezonde mensen werken, is ook eens leuk.”

“Daarnaast vind ik het fijn dat je met de donoren een band kan opbouwen. Eigenlijk is deze job heel sociaal: je bent betrokken bij het leven van de donoren én je werkt nauw samen met je collega’s. Hier in het donorcentrum staan we steeds met een vast team en da’s plezant: je leert mekaar kennen en groeit uit tot een hecht team. Al mag er misschien ook wel eens een mannelijke collega bijkomen. Ik zit hier als enige man tussen allemaal vrouwen!” (lacht)

Heerlijke uren

Een ander voor deel van de job? “De uurroosters”, zegt Désiré. “Als je een job in de verpleging gewoon bent, dan zijn dit natuurlijk heerlijke uren, he. “Een “vroege” shift start om 8u30 en de laatste shift duurt max. tot 21u. Daarnaast moet je ook niet op weekends of feestdagen werken. Of ja, er zijn 5 zaterdagopeningen op een jaar. Maar dat krijg je ook goed op voorhand te horen, dus daar kan je je agenda ook naar schikken.”

Als geroutineerd verpleegkundige in het donorcentrum heeft Désiré nog zelden stress. “Af en toe is het wat drukker en dan zie je dat er mensen even moeten wachten. Dan steek je natuurlijk een tandje bij. Maar écht stress kan ik dat niet noemen. Bovendien volgen we hier steeds een aantal procedures voor de afname. Dat geeft structuur en ook een vorm van zekerheid: je weet hoe iets moet gebeuren, waardoor je ook minder fouten maakt.