Ann - hoofd Juridische Dienst

"Een job als bedrijfsjurist bij Rode Kruis-Vlaanderen is niet te vergelijken met een job als bedrijfsjurist bij andere organisaties."

Als bedrijfsjurist is het mijn taak om de belangen van Rode Kruis-Vlaanderen te behartigen en de risico’s van acties en afspraken juridisch in te schatten. Ik ben het interne aanspreekpunt voor alle juridische vragen.

Ik startte mijn carrière bij Rode Kruis na 13 jaar bij het advocatenkantoor Laga gealigneerd met Deloitte. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. De organisatie en haar activiteiten zijn zeer divers, waardoor ook mijn job als jurist zeer gevarieerd is. Een job als bedrijfsjurist bij Rode Kruis-Vlaanderen is dan ook niet te vergelijken met een job als bedrijfsjurist bij andere organisaties: bloedvoorziening, internationale samenwerking, zorgactiviteiten, preventieve hulpacties, maar ook schenkingen via legaten. Er is geen enkel bedrijf of advocatenkantoor waar je voor al deze activiteiten relevante ervaring kan opdoen. We gaan dan ook soms te rade bij externe experts en we volgen regelmatig bijscholingen.

Als juridische dienst worden we actief betrokken bij projecten om tijdig de juridische risico’s te kunnen inschatten en op te anticiperen. De collega’s appreciëren dat en die betrokkenheid is erg belangrijk voor mij.

"Soms wordt mij de vraag gesteld hoe ik de toekomst binnen het Rode Kruis zie en dan denk ik direct aan de vele uitdagingen en projecten die op stapel staan."

Soms wordt mij de vraag gesteld hoe ik mijn toekomst binnen Rode Kruis zie. Maar dan denk ik direct aan de vele uitdagingen en projecten die op stapel staan binnen Rode Kruis. Zo is er de bouw en exploitatie van een zorghotel, evoluties in de bloedverwerking, wijzigingen in de regelgeving omtrent privacy, nieuwe internationale samenwerkingen met ander Rode Kruisverenigingen … Het zal nog heel lang duren voordat er routine sluipt in mijn taken en verantwoordelijkheden. Geen enkele dag bij het Rode Kruis is immers dezelfde.