De vragen aan… Kristin Van Asch – Donorarts

Kristin is zowel donorarts op het medisch secretariaat van Rode Kruis-Vlaanderen als collecte-arts op de mobiele inzamelingen en in donorcentra.

GROOTSTE UITDAGING

“Als arts ben je opgeleid om diagnoses te stellen en patiënten te behandelen, terwijl je als donorarts bij Rode Kruis-Vlaanderen eerder in de preventieve geneeskunde werkt, waarbij de veiligheid van zowel donor als ontvanger prioritair zijn. Je moet bijvoorbeeld risico’s kunnen inschatten op basis van het verhaal van de donor. Je werkt ook altijd volgens de richtlijnen van Rode Kruis-Vlaanderen. Geneeskunde is niet zwart-wit, maar een richtlijn volgen is dat wel. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen wat mijn job dan weer boeiend maakt.”

AANGENAAMSTE ASPECT

“De werkuren van een donorarts zijn aangenamer dan die van een huisarts. Ik was een jaar huisarts en als huisarts kan je planning al eens omgegooid worden door een dringende oproep of interventie. Nu, als donorarts, heb ik ook geen wachtdiensten meer, wat het leven van een mama gemakkelijker maakt. Mijn werk is ook beter afgebakend: je weet wat er van je verwacht wordt. Maar tegelijk is er ook de afwisseling met projectwerk, wat het geheel dan weer leerrijk en boeiend maakt.”

GEMAKKELIJKSTE OPDRACHT

“Mijn job is deels routinewerk, zoals de behandeling van de medische vragenlijst van de donoren. Een pluspunt: na een paar maand ken je die vragenlijst uit het hoofd en gaat je werk heel vlot vooruit.”

BESTE MOMENT TOT NU TOE

“Het geeft veel voldoening om samen met een team een project tot een goed einde te brengen. Een voorbeeld daarvan is de update van de donorrichtlijn en landenlijst, die je kan terugvinden op onze website. Je kan per land nakijken wanneer je opnieuw bloed, plasma en bloedplaatjes mag geven na je verblijf in dat land . We volgen de risicogebieden op en vergelijken deze met de info van de overheid en internationale richtlijnen, zodat we een accurate en actuele landenlijst kunnen samenstellen. En dat is nodig: in de zomer kan de lijst om de week veranderen.”

MINST FAVORIETE TAAK

“Een donor moeten opbellen omdat er een vraag op de medische vragenlijst blanco is gebleven. De dag van vandaag gebeurt  dit nog allemaal op papier en kunnen de donor of de collecte-arts hier al eens overkijken. We zijn volop bezig om die vragenlijst te digitaliseren. Dat is op zich een hele uitdaging!”

SPANNENDSTE MOMENT

“Wanneer we een seroconversie zien – iemand die bijvoorbeeld positief test op hiv - dan moeten we die persoon zo snel mogelijk inlichten. We doen dit nooit via telefoon, want zulk nieuws kan hard aankomen. Stel dat de persoon in kwestie achter het stuur zit, bijvoorbeeld... Dat wil je niet op je geweten. Bovendien willen we de donor goed informeren en alle feiten meedelen. We waarschuwen hen, maar we stellen hen ook gerust. Hiv is geen doodvonnis meer zoals vroeger, het is goed behandelbaar en we helpen de donoren dan ook op weg naar de behandelende arts.”

MEEST CONTENT MET …

“De toffe bende collega’s is zeker een pluspunt. Als huisarts werk je vaak alleen, maar hier als donorarts gaat er geen dag voorbij zonder een overleg met collega’s. Echt teamwork!”

DIT DOE IK HET LIEFST

“Het is heel afwisselend werk: waar je in de voormiddag uren bezig bent met het routinewerk van de medische vragenlijst, vliegt de tijd in de namiddag voorbij tijdens het projectwerk. Ik werk het liefst aan projecten – die zijn innovatief en spannend – maar een andere collega kan even goed blij worden van routinewerk. Voor ieder wat wils dus.”

PLEZANTSTE MOMENT

“Onze dienst is goed voorzien van koekjes. Als je wil afvallen, moet je niet als donorarts komen werken. (lacht)”

HET MEEST CONCENTRATIE NODIG BIJ…

“Je moet vaak multitasken en switchen tussen meerdere dossiers. Het is daarbij belangrijk om ieder dossier nauwkeurig en correct af te werken met aandacht voor elke donor als individu. We krijgen vaak telefoon van donoren, die soms veel tijd in beslag nemen. We proberen dit momenteel op te lossen door onze website zo toegankelijk mogelijk te maken zodat donoren ook daar met hun vragen terecht kunnen.”

  • BONUS: MIJN ADVIES VOOR EEN TOEKOMSTIGE COLLEGA?

    “Als donorarts zit je vrij veel achter je computer. Noem het gerust een zittend beroep. De medische handelingen die je uitvoert, zijn vrij beperkt; het is vooral je medische kennis die van belang is. Je moet ook risico’s durven inschatten en goed kunnen luisteren naar het verhaal van de donor, want op basis daarvan en in combinatie met de resultaten van de labotesten, beslis jij of zijn/haar bloed al dan niet geschikt is voor transfusie. Je hebt een grote verantwoordelijkheid en het is niet het standaard werk dat iemand bij de functietitel ‘arts’ verwacht.”