Vragen aan… Frank Schits - Collectemedewerker en -chauffeur

Sinds een jaar werkt Frank Schits als collectemedewerker en -chauffeur bij Rode Kruis-Vlaanderen. Door de afwisseling in zijn job en de interactie met donoren vliegen zijn dagen voorbij. De sfeer bij de collega’s zit goed: wanneer de werkdag erop zit, houden ze een gezellig onderonsje.

GROOTSTE UITDAGING

“Elke werkdag is anders en dat maakt de job spannend. Je moet het materiaal voor de mobiele bloedinzameling inladen binnen een bepaalde tijd en dat volgens strikte richtlijnen van Rode Kruis-Vlaanderen. Gelukkig kunnen we altijd rekenen op de dagcollega’s die alles klaarzetten voor ons,  de  avondcollega’s. Eenmaal toegekomen op de inzameling, laad je de vrachtwagen uit. Daarna zet je de bedden en de ICT-systemen klaar. De uitdaging is alles op tijd klaar te krijgen vóór de grote groep donoren toekomt.”

AANGENAAMSTE ASPECT

“Het is een job met veel afwisseling. Ook al heb je elke dag dezelfde taak, je maakt altijd nieuwe dingen mee met andere collega’s. Altijd een verrassing! Na zo’n jaar hier te werken, ken ik ongeveer elke collectemedewerker. Toch die van mijn regio, natuurlijk.”

BESTE MOMENT

“Ik kan donoren heel goed kalmeren. Vooral nieuwe donoren die met een bang hartje toekomen, sturen mijn collega’s al snel door naar mij: “Hier Frank, een nieuwe donor, neem jij die maar voor je rekening.” Ik straal een bepaalde rust uit, denk ik. Ik geef zelf ook bloed en gebruik die ervaring om nieuwe donoren gerust te stellen. Dan zeg ik: “Ik begrijp dat je een beetje gespannen bent, maar dat is voor niets nodig hoor. De stress voor het bloedgeven is groter dan het effectieve geven (of doneren) zelf. Maak je maar geen zorgen.” Dat helpt wel vaak en het geeft me een goed gevoel te weten dat de donor daarna met een gerust hart bloed gaat geven.”

MINST FAVORIETE DEEL

“Je kan als collectemedewerker verschillende functies vervullen, zoals bloedafname assistent, zakbedeler, tussen de bedden lopen … Zo kan je elke mobiele bloedinzameling een andere functie hebben. Van alle functies vind ik de zakbedeling de minst leuke. Je kijkt de medische gegevens van de donoren na en labelt de bloedzakjes en -buisjes zodat je ze kan meegeven aan de donor voor die gaat doneren. Ja, op de zakbedeling ontmoet je elke donor, maar het is een kort en daardoor wat onpersoonlijk gesprek. Dat vind ik jammer – ik vind het contact met mensen net één van de leukste aspecten van mijn job. Daarnaast is het vooral routinewerk: als er tachtig donoren komen, dan doe je tachtig keer hetzelfde werk. Terwijl, als je tussen de bedden loopt bijvoorbeeld, kan je werk verschillen of moet je al eens een andere collega helpen.”

SPANNENDSTE MOMENT

“Een maand geleden ervaarde ik voor de eerste keer stress op mijn werk (lacht). Ik kwam goed op tijd toe met de vrachtwagen op de mobiele bloedinzameling. Vijf minuten later kwam mijn eerste collega aan. We waren dus al met twee om alles klaar te zetten. We wachtten nog op een ploeg van vijf collectemedewerkers toen we een telefoontje kregen dat ze onherroepelijk vastzaten in de file. De bloedinzameling begon om 18 uur en zij kwamen twintig minuten te laat toe! Dat bezorgde ons veel stress. De hele opstart van de inzameling hebben we dus met twee gedaan. Gelukkig kregen we alles op tijd klaar tegen wanneer de donoren toekwamen. Mijn collega schreef de donoren in, zodat ze daarna naar de collectearts konden, die er al was. Ik stond op de zakbedeling, ook al was dat niet mijn originele taak. Ik heb toen vijf donoren hun lege bloedzak gegeven wanneer de vijf andere collectemedewerkers toekwamen. Ze hebben juist op tijd kunnen inpikken om de donoren naar de bedden te begeleiden en de bloedafname te starten. Stel je voor dat die vijf collega’s een uur te laat waren geweest… Met slechts twee mensen alle donoren begeleiden tijdens een bloedafname is vragen om chaos (lacht).”

MEEST CONTENT MET …

“Als avondmens vind ik de werkuren interessant. Mobiele bloedinzamelingen zijn vaak ’s avonds, behalve de inzamelingen in bedrijven of tijdens een Bloedserieus-campagne. Bij een avondcollecte kan je de voormiddag gebruiken om je huishoudelijke taken te doen. Wat je normaal ’s avonds na je werk doet, doe ik nu vóór mijn werk. Je dag is dus een beetje anders ingepland, maar ik vind het des te makkelijker.”

LIEVELINGSTAAK

“Ik verveel me al snel wanneer ik urenlang dezelfde taak uitoefen. Daarom vind ik een ‘kleine’ bloedinzameling met zes bedden leuker dan een grote met vijftien bedden. Bij een kleine collecte kan het opeens heel druk worden en schiet je je collega te hulp waar nodig. Ik loop het liefst tussen de bedden: je begeleidt de donor naar een bedje en helpt de flebotomist – dat is de bloedprikker. Daarna neem je de bloedstalen en verwijder je de naald. Je begeleidt de donor van begin tot einde in zijn/haar bloedafname. Die interactie vind ik leuk.”

PLEZANTSTE MOMENT

“Na een collecte hebben we altijd een onderonsje met de collega’s voordat we opruimen: we drinken iets samen en eten een koekje (lacht). Dan hebben we weer energie om het materiaal in de vrachtwagen te laden.”

HIERVOOR DOE IK HET

“Het is een fijne groep collega’s, ook al ken ik nog niet iedereen. Het is leuk samenwerken met iedereen. Wat ook fijn is: je werkt met én voor mensen die allemaal vrijwillig bloed komen geven. Het zijn goedlachse mensen en die positiviteit voel je tijdens je werkdag.”

HOE BEN JE BIJ RODE KRUIS-VLAANDEREN TERECHTGEKOMEN?
“Lang geleden haalde ik mijn rijbewijs om met een vrachtwagen te rijden. Een vriend van mij werkte al bij het Rode Kruis en vertelde me over de vacature ‘collectemedewerker en -chauffeur’. Daar ben ik meteen opgesprongen – en met succes!”

WORK – LIFE BALANCE?

“Je deelt je dag anders in doordat je in de voormiddag vrij bent en ’s avonds aan het werk. De voormiddag kan je gebruiken voor taken die je anders ’s avonds nog moet doen. Ik ben een avondmens, maar zelfs als je dat niet bent, word je dat al snel zodra je de sfeer op een mobiele bloedinzameling hebt meegemaakt.”

HOE IS DE SFEER BIJ DE COLLEGA’S?

“Vooral tussen de chauffeurs is er een goede band. Wanneer er een vrachtwagen toekomt ’s middags en jij bent er al voor de avonddienst, help je je collega met uitladen. Hij zou net hetzelfde doen voor jou. Dus ja, we zijn wel een hecht groepje collega’s.”

MIJN ADVIES VOOR EEN TOEKOMSTIGE COLLEGA
“De groep collectemedewerkers is een grote vijver van collega’s. Je werkt vaak samen met verschillende collega’s en zo leer je op een korte tijd veel nieuwe mensen kennen. Daarnaast is het een afwisselende job waarbij elke dag er anders uitziet, niet alleen je taak op de collecte, maar ook wat je daar meemaakt. Als je dat fijn vindt …. wees welkom! (lacht)”

 

  • BONUS: ADVIES VOOR EEN TOEKOMSTIGE COLLEGA

    “De groep collectemedewerkers is een grote vijver van collega’s. Je werkt vaak samen met verschillende collega’s en zo leer je op een korte tijd veel nieuwe mensen kennen. Daarnaast is het een afwisselende job waarbij elke dag er anders uitziet, niet alleen je taak op de collecte, maar ook wat je daar meemaakt. Als je dat fijn vindt …. wees welkom! (lacht)”