Sarah - Stafmedewerker Dringende Sociale Interventie

"De balans tussen coaching en terreinwerk is echt op mijn lijf geschreven."

Bij schokkende gebeurtenissen zoals de aanslagen in Brussel en Zaventem, een brand in een appartementsgebouw, een ongeval op jeugdkamp, … zorgt het Rode Kruis voor psychosociale opvang. Als stafmedewerker ‘Dringende Sociale Interventie’ ben ik mee verantwoordelijk voor de opleiding en begeleiding van onze psychosociale hulpverleners. Ik organiseer de basisopleiding, coach de hulpverleners en ben hun klankbord tijdens incidenten. Bij hele grote incidenten ben ik mee aanwezig op het terrein.

De balans tussen coaching en terreinwerk is echt op mijn lijf geschreven. Ik studeerde psychologie en ontdekte tijdens mijn stages en eerste jobs dat ik vooral sterk ben in crisisbegeleiding, het coördineren van groepen en het stellen van prioriteiten, ook in kritieke situaties. Deze combinatie vind ik terug bij het Rode Kruis.

"De selectieprocedure voor mijn job was een hele uitdaging. Dit motiveerde mij nog meer om voor de job te gaan!"

De selectieprocedure voor mijn job was een hele uitdaging. Het was een uitgebreide procedure met gesprekken, verschillende testen en een actieve casestudy over mijn aanpak van een incident. De uitdagende procedure motiveerde mij nog meer om voluit voor de job te gaan!

Na vijf jaar bij Rode Kruis-Vlaanderen is mijn takenpakket minder operationeel, maar meer coachend. Het is een verantwoordelijkheid waar ik nog in kan groeien. Zo trek ik mee de uitbouw van de psychosociale eerste hulp voor alle hulpverleners binnen onze organisatie. Zo help ik hen om op een steunende manier klaar te staan op de momenten dat het echt nodig is. Het motiveert me dat mijn werk impact heeft. Bij een gebeurtenis zoals de aanslagen in maart ben ik trots als ik zie hoe onze hulpverleners op de best mogelijke manier getroffenen en hun familie helpen.