De vragen aan… Kristof Verdonck - Verpleegkundige mobiele bloedinzamelingen

Van verpleger in een woonzorgcentrum naar verpleger bij Rode Kruis-Vlaanderen. Kristof Verdonck noemt het een verademing: “Bij het Rode Kruis werk je steeds met gezonde mensen die al lachend de mobiele bloedinzameling binnenstappen. Een groot verschil met mijn vorige job.” Kristof is nog maar enkele maanden voor Rode Kruis-Vlaanderen werkzaam, maar voelt zich al helemaal thuis. “De verbondenheid tussen collega’s voel je vanaf dag één. Dat maakt werken hier zo aangenaam.”

GROOTSTE UITDAGING

“Als verpleger bij de mobiele bloedinzamelingen werk je nooit in een vast team. Ik leer nog elke dag nieuwe collega’s kennen. (lacht) Daarnaast kom ik in contact met veel donoren aangezien ik drie tot vier collectes per week doe. Al die nieuwe gezichten leren kennen, maakt de job extra leuk.”

KLEINSTE ZORG

“Het is heel belangrijk om donoren op hun gemak te stellen en het hen zo aangenaam mogelijk te maken. Je wilt van hen een trouwe donor maken, hè! (lacht) Eens je de routine te pakken hebt – na enkele weken heb je die al onder de knie – vind je de tijd om een praatje te slaan met de donoren en dat helpt hen om minder zenuwachtig te zijn. Die kleine dingen, zoals een kort gesprek met donoren, kunnen een groot verschil maken.”  

BESTE MOMENT

“Ook al werk ik hier nog maar enkele weken, de sfeer bij de collega’s zit echt goed. Ik voelde me meteen welkom. Als ik een vraag heb of ergens over twijfel, kan ik bij mijn collega’s terecht. Op hen kan ik altijd rekenen! Tijdens de opleiding begeleidden ze me op een professionele manier die tegelijk ook vriendschappelijk aanvoelde.”

MINST FAVORIETE DEEL

“Dat is moeilijk… (lacht) Begin september startte ik in het donorcentrum van Edegem. Voordat je in een donorcentrum mag werken, volg je een interne opleiding van anderhalve maand. Met als gevolg dat ik die eerste weken meer op de baan was naar de mobiele bloedinzamelingen dan dat ik in het donorcentrum werkte. In een donorcentrum krijg je niet zoveel vrijheid als bij een mobiele bloedinzameling en is je werk minder afwisselend. Dus, ik heb nog niets vervelends ondervonden in mijn job, al heb ik wel een voorkeur voor de mobiele bloedinzamelingen.”

SPANNENDSTE MOMENT

“Mijn eerste prik was een spannende ervaring. Ik kan het me nog herinneren alsof het gisteren was. Ondanks de stress verliep die heel vlot. Dankzij de gedetailleerde opleiding wist ik precies wat ik moest doen. Op de opleiding leer je eerst de etikettering van de bloedzakken, de installatie… Alles behalve de effectieve ‘prik’. En dan, wanneer je eindelijk die eerste prik mag zetten, heb je toch wel wat stress. Wat uiteindelijk helemaal niet nodig bleek! (lacht)”

MEEST CONTENT MET …

“Ik kan de werksfeer vergelijken met die van in een woonzorgcentrum. Daar werkte ik veertien jaar en nu, op een paar maand tijd, is mijn band met sommige collega’s van Rode Kruis-Vlaanderen al net zo hecht. De verbondenheid tussen de collega’s is écht opmerkelijk: we zijn één grote familie!”

LIEVELINGSTAAK

“Als verpleegkundige op een mobiele bloedinzameling neem je zowel de rol van flebotomist (prikker) op als andere rollen. Je helpt mee waar nodig: tussen de bedden lopen, de op- en afbouw van de collecte, donoren geruststellen… Het prikken zelf doe ik het liefst. Het is misschien maar een klein stukje van het hele donatieproces, maar wel het belangrijkste.”  

PLEZANTSTE MOMENT

“Ik geniet van drukke bloedinzamelingen. Oké, je bent moe en je voeten doen pijn na zo’n lange avond. Toch is het die drukte hélemaal waard als je achteraf ziet wat je samen met je team hebt verwezenlijkt en hoeveel bloed je hebt ingezameld. Je bent trots als team. Een fantastisch gevoel!”

HIERVOOR DOE IK HET

“Elke druppel bloed is belangrijk: voor mensen met brandwonden tot patiënten die invasieve ingrepen moeten ondergaan. Als Rode Kruismedewerker draag je je steentje bij en help je mensen. Reden genoeg om hier te werken, denk ik.”

HOE BEN JE BIJ HET RODE KRUIS TERECHTGEKOMEN?
“Ik heb veertien jaar in een woonzorgcentrum gewerkt tot ik kampte met gezondheidsproblemen aan mijn heup. Ik ben toen op zoek gegaan naar vacatures als verpleger die fysiek minder zwaar waren. Na een online vacaturezoektocht ben ik bij Rode Kruis-Vlaanderen terechtgekomen. Ik had daarvoor nog nooit van de job van ‘flebotomist’ gehoord en nu is het mijn job. (lacht) De passie voor Rode Kruis-Vlaanderen is achteraf gekomen.”

WORK-LIFE BALANCE

“Ja, ik werk vooral ’s avonds, toch vind ik de werkuren heel interessant. Ik werk negentien uur in de week, wat overeenkomt met ongeveer drie tot vier mobiele bloedinzamelingen per week. Een 9 to 5 job klinkt misschien aanlokkelijker, maar met avonddiensten heb je één groot voordeel: de voormiddag zijn vrij voor mijn huishoudelijke taken. Daardoor kan ik, als ik ’s avonds thuiskom, gemakkelijk ontspannen en ligt er geen stapel was meer op me te wachten.”

HOE IS DE SFEER BIJ DE COLLEGA’S?

“Het is een heel aangename, losse sfeer waar iedereen weet wat er van hem verwacht wordt. Er is ruimte voor een grapje, maar ook voor een moeilijke vraag. Ideaal, toch?”

  • BONUS: ADVIES VOOR EEN TOEKOMSTIGE COLLEGA

    “Rode Kruis-Vlaanderen overtrof mijn verwachtingen qua begeleiding in vergelijking met andere werkgevers. Oké, het is een intensieve opleiding, maar wel een die je op je eigen tempo doorloopt. In een ziekenhuis of rusthuis bijvoorbeeld loop je maar één dag mee met een collega om de kneepjes van het vak te leren. Bij Rode Kruis-Vlaanderen krijg je de tijd om alles stap voor stap te leren. En daarbovenop: ze ontvangen je met open armen!